PO WER

Uczniowie naszego liceum zakończyli pracę w przedsięwzięciu „Włochy od kuchni” będącego częścią projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

Jakie są założenia projektu?
Uczestnikami projektu mogą być uczniowie od VI klasy szkoły podstawowej do momentu zakończenia edukacji szkolnej, chcący zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz różnorodnych dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno-komunikacyjnej, planowania oraz realizacji działań projektowych.

Głównym założeniem projektu są zagraniczne wyjazdy grup uczniów wraz z opiekunami do krajów Unii Europejskiej trwające od 7 do 14 dni, dotyczące realizacji dowolnych zagadnień projektowych wpisujących się w podstawę programową.

Celem wyjazdów uczniów jest wzmocnienie przekrojowych kompetencji kluczowych, w tym m.in.: nauka języków obcych, rozwijanie umiejętności uczenia się, nabycie nowych kompetencji niezbędnych do rozwoju osobistego, przyszłego zatrudnienia i aktywnego obywatelstwa europejskiego.

Wartość dofinansowania na działanie w projekcie „Włochy od kuchni” wyniosła 63 661,00 PLN. Dzięki tym funduszom zrealizowane zostało przygotowanie językowe uczniów, a także główna część projektu: wyjazd do szkoły Istituto Tecnico Economico Enrico Tosi w Busto Arsizio. Jest to zaprzyjaźniona z nami szkoła, z którą wspólnie uczestniczyliśmy w projektach międzynarodowych Comenius i Erasmus +.

Tygodniowy pobyt we Włoszech 12-osobowej grupy licealistów obfitował w wydarzenia edukacyjne, kulturalne i kulinarne. Dzięki gościnności naszych gospodarzy, mogliśmy brać udział zajęciach z przedsiębiorczości, w lekcjach CLIL dotyczących zagadnień geograficznych i historycznych, zajęciach z języka angielskiego, a także w lekcjach poświęconych budowaniu i programowaniu robotów oraz szkoleniu dotyczącym Virtual Reality. Szkołę zwiedziliśmy nie tyle od podszewki, ile od tytułowej kuchni, dowiadując się od oprowadzającej nas po swoim królestwie szefowej kuchni, że tygodniowo szkolna kuchnia zużywa kilkaset kilogramów makaronu i ziemniaków. Podziwialiśmy architekturę Busto Arsizio i poznaliśmy tajniki produkcji tkanin w muzeum włókiennictwa. Zobaczyliśmy najcenniejsze zabytki Mediolanu – od pełnej tajemnic, zmuszającej do zadumy Piety Rondanini, przez malownicze kościoły, pełną niesamowitych dzieł sztuki Pinacoteca Brera, słynącą ze zgiełku, tłumów turystów i luksusowych sklepów galerię Wiktora Emanuela, aż po zapierającą dech w piersiach jedną z największych na świecie katedr – Duomo. Nawet La Scala otwarła przed nami swoje podwoje podczas próby przed premierą spektaklu. Horyzonty naukowe pozwoliły nam rozszerzyć wizyty w pełnym niespodzianek (łodzi podwodnych, makiet satelit, strojów kosmonautów i innych cudów techniki) muzeum Leonarda da Vinci oraz muzeum Volty w Como.

W Gallarate, zgodnie z zasadą: coś dla ciała, coś dla ducha, zrealizowaliśmy dwa punkty programu: poznaliśmy włoską sztukę współczesną – od instalacji świetlnych i ceramicznych przez zaangażowane politycznie plakaty aż po sztukę funkcjonalna – oraz sztukę kulinarną. Zwiedziliśmy bowiem również jedną z największych w regionie szkół gastronomicznych, zaglądając do licznych kuchni, obserwując przygotowywanie potraw, a następnie delektując się przygotowanymi dla nas specjałami – opiekaną w cieście dynią, domowej roboty bułeczkami, delikatną wieprzowiną z różyczkami brokułów oraz kruchym i puszystym jednocześnie ciastem „dyplomatka”. Przepis na to ten smakołyk oczywiście znalazł się w stworzonej w ramach projektu książki kucharskiej, w której zebraliśmy przepisy na wybrane i wypróbowane włoskie dania. Ponieważ jednym z najważniejszych założeń projektu było rozwijanie kompetencji kluczowej – wielojęzyczności, broszura zawiera receptury w trzech wersjach językowych: włoskiej, angielskiej i polskiej. Dla poszukujących elementów języka włoskiego i angielskiego związanych z tematem jedzenia przygotowaliśmy także słowniczek. Przed kolejnym wyjazdem lub wycieczką do własnej kuchni – słówka podane na talerzu. Można się nimi delektować do woli.

Co dał uczniom i szkole udział w projekcie?
Z pewnością pomógł w nabyciu nowych umiejętności językowych, zwiększył kompetencje związane z technologią informacyjno-komunikacyjną, pozwolił rozwinąć umiejętności organizacyjne i kreatywność. Dał również okazję do narysowania i namalowania inspirowanych Mediolanem prac, które czekają na Was w szkole i będą przypominać najciekawsze odwiedzone miejsca. Nawet najmłodsze dzieci ze szkoły podstawowej mogły posłuchać o naszym projekcie i w konkursie plastycznym pokazały, jak w nieszablonowy sposób można opowiedzieć na kartce papieru o najsmaczniejszych potrawach kuchni włoskiej.

Czego jeszcze nauczyliśmy się i dowiedzieliśmy podczas projektu?
A jeszcze tego, że przed wejściem do pociągu we Włoszech należy skasować bilet, że nawet na dworcu kolejowym może być mała galeria sztuki, że w La Scali można głośno okazywać niezadowolenie z jakości spektaklu, że wywiadówki we włoskich szkołach są często indywidualne i trwają od rana, że warzywa na targu mają barwy z innego spektrum niż nasze, że widok z dachu katedry w Mediolanie odbiera mowę, że tiramisu nigdy się nam nie znudzi i że kelner mówiący, że tiramisu dzisiaj zabrakło z pewnością żartuje :-)

W skrócie: polecamy udział w projektach wszystkim, którzy są otwarci na inne kultury, inne języki i innych ludzi. Jeszcze długo będziemy smakować tą wizytę…

"Włochy od kuchni" - proste jest piękne! Po trzykroć ;-)

Poznając tajniki włoskiej kuchni i kultury jedzenia zauważyliśmy, że prócz ogromnego szacunku do lokalnych produktów, przywiązania do tradycji (dowód: potrawa w naszym poprzednim projektowym poście jest znana od XVI wieku!), Włosi uwielbiają także prostotę.

Jeśli (na razie) przeraża Was wizja kilkustronicowych przepisów i wielogodzinnego przygotowywania skomplikowanych dań z kosztownych składników, mamy także przykłady potraw prostych, szybkich, a jednocześnie pozwalających delektować się chwilą i dobrym towarzystwem przy jedzeniu.

Najłatwiejsze risotto, najprostsza sałatka i ... szybkie włoskie drugie danie na zimno.

To dla kogo gotujecie jutro? ;-)

Affettato misto con formaggio

Insalata mista

Rissotto al burro

Przez żołądek do serca, czyli "Włochy od kuchni" w KONKRETNEJ odsłonie!

Jeżeli nasz poprzedni wpis nie poruszył w kimś czułej kulinarnej struny, to z pewnością niniejszy nie pozostawi obojętnym żadnego miłośnika klasycznej kuchni włoskiej.

Wegetarianie może tylko poczytają dla wzbogacenia zasobu słownictwa, ale wielbicielom schabowego zapewnimy mentalną pobudkę kubków smakowych.

Dwie potrawy regionalne: mediolańska wersja kotletów z kostką oraz pełne smaku, niegdyś jedzone rękoma ze wspólnej miski Pizzoccheri della Valtellina, polecają się Waszej pamięci.

Dla mniej zaawansowanych kucharzy, ale nie mniej wybrednych smakoszy polecamy tortellini w sosie pomidorowym.

So, what's cooking? ;-)

Pizzoccheri della Valtellina

Tortellini al sugo di pomodoro

Cotoletta alla Milanese

Coś dla ciała, coś dla ducha - czyli projekt "Włochy od kuchni" - POWER

Wspominamy wspaniałe chwile spędzone we Włoszech w listopadzie 2019 i dzielimy się z Wami dzisiaj kilkoma przepisami.

Żeby osłodzić wszystkim te trudne momenty, wybraliśmy najsłodsze przepisy. Na fali powszechnego próbowania sił w kuchni, zachęcamy do skorzystania z dowolnej wersji językowej, abyście mogli stworzyć nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale także zakosztować radości "rozumienia tekstu czytanego i wyszukiwania szczegółowych informacji oraz rozumienia skomplikowanych instrukcji" w języku włoskim, angielskim lub ojczystym.

Enjoy! To co wybierasz? Czekoladowe ptysie, klasyczne tiramisu, czy aksamitną "dyplomatkę"?

Przepis 1

Przepis 2

Przepis 3

Słowniczek kulinarny - "Włochy od kuchni", POWER.

Uczniowie naszego liceum, którzy opracowali słowniczek zwrotów związanych z tajnikami kuchni włoskiej, dzielą się efektami swojej pracy.

Lista przydatnych wyrażeń w języku włoskim, angielskim i polskim powstała w czasie pracy nad projektem "Włochy od kuchni".

Może zainspiruje kogoś do sięgnięcia po nowy przepis i poznania nowych smaków, albo przynajmniej do nauczenia się zwrotów miłych podniebieniu.

Uczta dla miłośników języków obcych gwarantowana ;-)

Projekt został zrealizowany jako przedsięwzięcie w programie Ponadnarodowa Mobilność Uczniów, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

Słowniczek do pobrania tutaj.

"Włochy od kuchni", czyli jest POWER!

Uczestnicy projektu "Włochy od kuchni" wyruszyli 17 listopada 2019 r. do Mediolanu.

Dwunastu uczniów II Liceum Ogólnokształcącego w Zabrzu będzie w najbliższym tygodniu poznawać tajniki włoskiej kultury i języka. W planach zajęcia CLIL, budowanie robotów, zwiedzanie zabytków i warsztaty kulinarne.

Projekt #POWER. Jest moc!


{gallery}2019_wlochy1{/gallery}

"Włochy od kuchni!" - Dzień drugi Projektu :)

Zaczynamy od degustacji regionalnych potraw. Smaki północnych Włoch. Próbowaliśmy Pizzoccheri della Valtellina -zaskakującego połączenia makaronu żytniego z botwinką i...ziemniakami, a na deser - Tiramisu!


{gallery}2019_wlochy2{/gallery}

Poniedziałkowe zajęcia w projekcie "Włochy od kuchni" miały charakter pracy w grupach polsko-włoskich. Uczestnicy poznali tradycyjne potrawy i ... szkolną kuchnię od kuchni!

Uczestniczyli również w lekcji historii i geografii (CLIL).

Projekt #POWER. Jest moc!


{gallery}2019_wlochy3{/gallery}

Nocą napłynęły do nas kolejne wieści z Włoch :)

Dzień 3 Projektu:


Wczorajszy dzień był niezwykle aktywny dla uczestników projektu "Włochy od kuchni":


Dzień rozpoczął się od warsztatów robotyki - Robotics workshop - w końcu na Marsie też ktoś musi dostarczać pizzę!


{gallery}2019_wlochy4{/gallery}


Następnie uczestnicy podziwiali niezwykłą architekturę Busto Arsizio - Liberty style- stylowa pomimo deszczu. Odkrywali tajniki "małego Manchesteru" czyli słynącego z kunsztownie wykonanych tkanin Busto Arsizio.



{gallery}2019_wlochy5{/gallery}


Dzień zwieńczyła wieczorna wyprawa do Mediolanu - zwiedzanie i poznawanie nowych smaków.


{gallery}2019_wlochy6{/gallery}

Dzień 4 Projektu:


Najbardziej ekscytujące chwile naszego pobytu we Włoszech?

Na dzisiaj to wspinaczka prawie na dach (mediolańskiego) świata i uczta dla melomanów - prawie premiera opery "Tosca" w La Scali! Dla niewtajemniczonych: z zapartym tchem podziwialiśmy widok z dachu Katedry Duomo oraz próbę spektaklu w operze. Emocji moc!

Więcej dzieł sztuki podziwialiśmy w kościołach Madonna delle Grazie, św. Maurycego i św. Ambrożego, a także w galerii sztuki Pinacoteca Brera.


Chwilę zadumy przeżyliśmy spoglądając w ciszy na niezwykłą pracę Michała Anioła: Pietę Rondanini w Palazzo Sforzesco.

{gallery}2019_wlochy7{/gallery}

Dzień 5 Projektu:

Czwartkowy poranek w #IdeaLab to spotkanie z wirtualną rzeczywistością oraz całkiem namacalną żywnością - na lokalnym targu. W skrócie: zastosowanie #VR w nauczaniu oraz poznawanie lokalnych warzyw i owoców morza.

{gallery}2019_wlochy8{/gallery}

Czwartek w Italii - ciąg dalszy relacji:


Po południu wizyta w ogromnej szkole gastronomicznej (1600 uczniów) i uczta przygotowana przez jej uczniów w "treningowej" restauracji, a po niej coś dla ducha: zwiedzanie Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

#POWER "Włochy od kuchni"

{gallery}2019_wlochy9{/gallery}

Wieczorem sprawdzaliśmy jak powstaje prawdziwa włoska pizza!

#POWER "Włochy od kuchni"

{gallery}2019_wlochy10{/gallery}

Dzień 6 Projektu:

Włochy żegnają nas deszczem..... od Como po Mediolan. Jezioro wychodzi z brzegów, a George Clooney nie wyszedł na balkon swojej willi, aby nam pomachać. Za to Volta pozwolił się sfotografować ;)

W Muzeum Nauki i Techniki czekała oczywiście wystawa o jedzeniu - Tutti a tavola! A prócz tego łódź podwodna, telegraf, rakieta i mnóstwo interaktywnych atrakcji. Żal wychodzić z muzeum i żal wyjeżdżać...

{gallery}2019_wlochy11{/gallery}

Dzień 7 Projektu - ostatni:

W sobotni poranek - już czekała na nas Malpensa. Jeszcze rzuciliśmy okiem na dzieła sztuki na dworcu...

I już goniliśmy cień samolotu z głową w puszystych chmurkach...


Tęsknimy za BELLA ITALIA!

{gallery}2019_wlochy12{/gallery}


#POWER "Włochy od kuchni"